Rob Maaskant

Schoolconcerten

‘Ilja’

Met een versie voor de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs.

Versie basisonderwijs: 7-11 jaar

‘Ilja’ is een theatraal concert waarbij de hoofdpersoon op zoek gaat naar een verloren toon. Om die toon terug te vinden gaat hij op muzikale wereldreis en maakt daarbij kennis met veel verschillende culturen en de daarbij behorende muziek.

‘ Ilja houdt van avontuur en van muziek, héél veel van muziek! Totdat hij op zekere dag iets mist: een toon en wel een heel bijzondere toon: een fis! En dus gaat hij op reis, per boot, samen met zijn lievelingsknuffel Lot. Totdat ze samen in een storm schikbreuk leiden en door een grote golf op een onbewoond eiland aanspoelen. Nou…, onbewoond?…’

Doelstelling

Op een verassende manier maken de leerlingen tijdens het concert niet alleen kennis met een hele reeks bijzondere instrumenten maar komen ook, al is het vluchtig, vanuit hun eigen muziek in aanraking met een aantal voor hun vrij ongewone (muziek) culturen- en genres: Afrikaanse muziek, jazz, improvisatie en folk.

Bezetting / instrumentarium

In de concerten van ‘Yutaka’ wordt een instrumentarium gebruikt dat afkomstig is uit alle delen van de wereld en voor een deel zelfgebouwd (en dus uniek). Zo wordt er gespeeld op een complete Indonesische gamelan, Pjingels (bloemvormige ijzeren percussieschalen), Afrikaanse percussie, krins (Afrikaanse speetdrums) doun-doun (basdrum), Boukara bou’s, anklungs (bamboe schudinstrumenten), balafoon, waterdrums, Guzheng (Chinese harp), viool, trompetviool, Bellytron (Zeeuwse bellenkar), steeldrum, hang, klankentaal en rap!

Versie middelbaar onderwijs

‘Ilja’ voor het middelbaar onderwijs is een muzikaal beeldverhaal en heeft eigenlijk geen letterlijke uitleg nodig. Ook hier gaat het om een muzikale wereldreis. In vergelijking met de versie voor het basisonderwijs wordt in het verhaal nog meer verwezen naar populaire muziekstromingen en wordt het reisverhaal alleen in klankentaal en rap verteld.

Praktisch

Tijdsduur concert: 45 minuten. Groepsgrootte: vanaf 60 leerlingen tot een maximum van 120 per groep. ( Hoe kleiner de groep, hoe persoonlijker het concert!) Voor uitvoeringen in grotere zalen kunnen aparte afspreken worden gemaakt. Als onderdeel van het programma kunnen na het concert vragen worden gesteld over de muziek en alle instrumenten. Nabespreking instrumenten: 15 minuten In de versie voor de wat oudere leerlingen wordt in het verhaal meer verwezen naar populaire muziekstromingen en wordt het reisverhaal wat abstracter verteld. In klankentaal en in rap!

Technische fiche

Speelvlak minimaal: 6 x 4 meter In zalen zonder podium zit het publiek bij voorkeur in een halve cirkel rondom het instrumentarium. De groep speelt bij voorkeur onversterkt in zalen/ruimtes tot 120 personen. Indien nodig kan de groep zijn eigen geluidsinstallatie meebrengen. Indien nodig kan de groep ook zorgen voor eigen belichting. Opbouwtijd: 90 minuten / afbouwen: 60 minuten.

Uitkoopsom

Het meest praktisch is om voor een aantal concerten achter elkaar op één locatie te staan, dit vanwege het uitgebreide instrumentarium. Bij de schoolconcerten wordt uitgegaan van minimaal 2 concerten op één dag ( 's ochtends en ’s middags, bv. van 11.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 14.30 uur, of van 9.30 - 10.30 / 10.45 - 11.45 / 13.30 - 14.30 uur.) Uitkoopsommen worden in overleg afgesproken. Voor meerdere speeldagen achtereen zijn speciale afspraken te maken.

Bijzondere projecten

Het Bedrijf v/h heeft in de loop der jaren een uitzonderlijk eigen instrumentarium gebouwd, variërend van een stoomorgel tot een compleet blaasbalginstrumentarium. Het is mogelijk om voor een bepaalde tijd deze klankentuin als tentoonstelling op te bouwen en deze tentoonstelling te combineren met educatieve (school)projecten. Zie hiervoor ook: Muziek