Rob Maaskant

Biografie

Rob Maaskant

Beeldend kunstenaar, theatermaker, performer, fantast, filmer, regisseur en muzikant.

‘Als kind al had ik maar één droom: circusdirecteur worden!’ Aldus Rob Maaskant in één van zijn vele interviews. ‘Dat reizen en trekken, het sjouwen bij nacht en ontij, het spektakel, de muziek, dat avontuur….prachtig leek me dat. Goed, circusdirecteur ben ik niet geworden, hoewel…., eigenlijk is heel mijn werk één circus van de verbeelding…’

Al op de middelbare school ontdekt Rob Maaskant waar zijn talent ligt: tekenen. Op 18 jarige leeftijd krijgt hij op diezelfde school zijn eerste grote tentoonstelling van ‘magisch realistische pentekeningen’. Daarnaast experimenteert hij met 8 mm. ‘animatie’ filmpjes, muziek en ‘lichtbeelden’. Meerdere exposities volgen en na het behalen van zijn einddiploma in 1969 schrijft Rob zich in op de Nederlandse Filmacademie. Maar helaas komt hij niet door de strenge selectie. Hij meldt zich hierna aan bij de Gentse Academie voor Schone Kunsten en wordt toegelaten tot de afdeling grafiek. Een nieuwe wereld gaat daar voor Rob open. Al tijdens zijn studie op de Academie ontdekt hij via het werk van kunstenaars als Piranesi, Goya en Leonardo da Vinci de intrigerende schoonheid van anatomische verbeeldingen, organische vormen en mechanische installaties. Ook maakt hij hier kennis met de ‘nieuwe’ muziek van o.a. Kagel en Stockhausen en experimentele theatervormen van ‘La Mamma Theatre’ en ‘The People Show’. Als vrijwilliger bij het ‘Gravensteen Jazzfestival’ ontdekt hij de geïmproviseerde muziek en de free-jazz. In die tijd wordt Rob ook gevraagd de lichtshow te verzorgen bij de roemruchte Zeeuwse popgroep ‘Sint Gilles System’, een band die later zou overgaan in de experimentele popgroep ‘Beautiful Idaho’ waarmee ze in hetzelfde programma staan met o.a. Frank Zappa, Family en de Moody Blues. Zowel ‘Sint Gilles System’ als ‘Beautiful Idaho’ bieden Rob een unieke kans om beeld, film en muziek te gaan combineren.

Als de popmuziek niet avontuurlijk genoeg meer is richt Rob samen met Dies le Duc en Nick van Raay het free-jazz-improvisatie trio ‘Worda Biena’ op. Een groep die wat later weer de voedingsbodem vormt voor de Zeeuwse straattheatergroep ‘Idaho Company’. In 1973 sluit Rob zich aan bij de theatrale kunstenaarsgroep ‘Het Flup & Ju bedrijf’ van Pierre en Hennie Schwartz (met optredens voor o.a. het Festival of Fools, Holland Festival en Documenta) en werkt tussendoor tijdelijk bij de Engelse theatergroep ‘Welfare State Theatre’. (‘The Engineers of the Imagination’). Van 1975 tot 1985 speelt Rob daarnaast als altsaxofonist bij het befaamde Zeeuwse blazersensemble ‘Fanfare Sint Juttemis’ en van 1985 tot 1990 werkt hij als percussionist bij de slagwerkgroep ‘Zilte Swing’. Met deze groepen wordt gespeeld door heel Europa; met Sint Juttemis en Zilte Swing o.a. 3 keer op het North Sea Jazz Festival. In 1987 neemt Rob de artistieke leiding van het Flup & Ju Bedrijf over, waarvan de naam in 2000 verandert in ‘Het Bedrijf v/h’ Met deze groep zijn sinds 1973 zo’n 2500 voorstellingen, concerten en tentoonstellingen in ruim 15 landen gerealiseerd.

Naast het theatraal muzikale werk met Het Bedrijf v/h is Rob de laatste jaren ook steeds meer actief met het schrijven en regisseren van locale producties waarin de samenwerking met plaatselijke amateurs centraal staat. Daarnaast ontwikkelt en produceert hij speciale jongerenprojecten zoals ‘De Werf’ voor het festival ‘Onderstroom’ in Vlissingen en geeft hij gastlessen rondom ‘De Verbeelding’ voor zowel het basis- en middelbaar als hoger kunstonderwijs.

Beeldend werk in collecties van:

Zeeuws Museum / De Vleeshal Middelburg, collectie grafiek uit Zeeland, MUHKA / Antwerpen en div. privé collecties in binnen- en buitenland. Performances o.a. in opdracht van Documenta / Kassel IV (1982) en IX (1992).

Muziekregistraties:

Sint Juttemis: LP ‘Fanfare Sint Juttemis’, LP ‘Sint Juttemis II’, LP ‘Ieke Osjegoi’ Zilte Swing: cassette ‘Druméén’ Flup & Ju Bedrijf: CD ‘Flup & Ju Bedrijf 1973-1993’ Het Bedrijf v/h: dvd ‘Sonora’ / Grote Kerk Veere

Registraties van projecten op TV en film:

TV: NOS, VARA, NCRV, KRO, VPRO, Veronica, SBS, NET 5, RTL 4, TV Japan. TV Tsjechië, BRT 1 en 2, Canvas, RAI, NDR 1 en 2, TV Venezuela, TV Joegoslavië, TV 5 Fr., Spaanse TV, Ierse TV, Omroep Zeeland, CTV en TV5. Film: ‘De Spelende Mens’ Nederlands Theater Instituut (1980) Droombeelden in ‘Exit’ (1998, Paul & Menno de Nooijer) ‘Circádâ’: speelfilm van Het Bedrijf v/h uit 2011.



PERS

Persbericht

Nog geen persberichten beschikbaar